CIK Brugge, het Centrum Inclusieve Kinderopvang, viert zijn tiende verjaardag. Een CIK begeleidt opvanginitiatieven voor gezinsopvang, groepsopvang en buitenschoolse opvang, die kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte en kinderen zonder een specifieke ondersteuningsbehoefte samen opvangen: “We zetten in op ondersteuning, sensibilisering en expertise delen.”
Sinds 2014 ontvangt De Blauwe Lelie van Opgroeien (Kind en Gezin) subsidies voor een Centrum Inclusieve Kinderopvang. In Vlaanderen zijn er in totaal16 CIK’s actief. Alle CIK’s dragen dezelfde visie uit: ieder kind is welkom in de kinderopvang. In de praktijk ervaren ouders immers vaak heel wat drempels, zoals een redelijke afstand tot aan de opvangplek, of aangepaste zorg wanneer hun kind een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft. Het Centrum Inclusieve Kinderopvang Brugge helpt in zorgregio Brugge die inclusieve visie mee uitdragen.
Tim MAENHOUT, directeur opvangorganisator De Blauwe Lelie: “We zijn dankbaar dat we al 10 jaar lang de expertise van het CIK in Zorgregio Brugge kunnen inzetten. De werking van een CIK is bijzonder veelzijdig en omvangrijk. Enerzijds ondersteunt de inclusiecoach kinderopvanglocaties, om samen met het kind en het gezin succesverhalen te schrijven. Anderzijds zet het CIK in op reflectie over toegankelijke en inclusieve kinderopvang via diverse werkvormen. Ze netwerken ook met organisaties en zorgverleners met specifieke expertise, over kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Op die manier delen ze voortdurend expertise met organisatoren kinderopvang en gezinnen.”
In de afgelopen 10 jaar nam CIK Brugge deel aan diverse projecten en samenwerkingsverbanden. Samen met alle CIK’s in West-Vlaanderen werden de Globale Individuele Ondersteuning-aanbieders (GIO) in de provincie in kaart gebracht. De GIO bieden ondersteuning aan jonge kinderen met een specifieke zorgbehoefte tijdens belangrijke overgangsmomenten, zoals de eerste stap naar de kinderopvang of de overgang naar de kleuterschool. Deze aanpak garandeert een duurzaam inclusietraject.
Sinds 2022 kijkt CIK Brugge ook over landsgrenzen heen in het kader van het BE IN-project. In samenwerking met CIK Gent, VBJK (Vernieuwing in Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) en Universiteit Gent waren er uitwisselingen met IJslandse en Portugese partners. Het CIK verwierf bijkomende expertise over hoe professionals ondersteund kunnen worden om een sterke verbinding met ouders op te bouwen. De focus ligt telkens op de gedeelde zorg voor het kind.
Marjolein DEMULDER, inclusiecoach CIK Brugge: “Dit najaar verschijnt de tool ‘Verbinden met ouders’ voor de sector kinderopvang, als slotstuk van het BE In-project. Tijdens locatiebezoeken maakte ik de voorbije maanden pedagogische coaches en verantwoordelijken warm voor deze tool. We kijken ernaar uit om ze binnenkort aan organisatoren uit Zorgregio Brugge voor te stellen. Binnenkort zal het CIK hier een uitnodiging voor uitsturen.”
Pablo ANNYS, voorzitter De Blauwe Lelie: “In de toekomst blijven we in zorgregio Brugge opvanglocaties ondersteunen op het vlak van een inclusieve werking. We investeren in sensibilisering en expertise delen, omdat ieder kind recht heeft op opvang van hoge kwaliteit in de buurt, ongeacht eventuele zorgnoden. Samenwerkingen met diverse partners, zoals het CIK die al tien jaar realiseert, zijn de manier bij uitstek om onze inclusieve visie te promoten en verder uit te dragen.”
Wie inclusieve opvang organiseert of dat wil doen, kan bij het CIK terecht voor (ondersteunings)vragen.